Dit waren onze gasten op

zondag 24 maart 2019

 


Jos Meuwissen

De Limburgse identiteit, oftewel het gelijk én het ongelijk

van Koningin Maxima.

Na meer dan 100 jaar schrijven over de Limburgse identiteit, blijken

onderzoekers nog altijd geen antwoord te hebben gevonden op de vraag: bestaat er wel zoiets als een Limburgse identiteit?

Is het onderwerp zo complex, worden verkeerde onderzoeksmethoden gebruikt, verkeerde bronnen?
Limburg bij Jos op de sofa. 


Daniël Vissers

Hij begon met pianospelen toen hij 9 jaar oud was, en vier jaar later zat hij al op de Jong-Talentklas van het Conservatorium van Maastricht.
Hij is inmiddels 21 en won prijzen op het prestigieuze Prinses Christinaconcours en stond twee maal in de finale van de Prix Dominique.

Wij stellen deze bijzonder begaafde musicus vanmiddag graag aan u voor, opdat u

later regelmatig zult denken: “goh, die pianist, die hebben wij jaren geleden al eens gezien en gehoord in de Bombardon!”

 


John Hölsgens

 

John Hölsgens (8 juli 1970) uit Roermond is geboren en getogen in Heythuysen. In 2001 rondde hij zijn studie Nederlands af met een scriptie over het werk en leven van J.A. Deelder, onder de titel ‘Literatureluur’.
Zelf publiceerde hij twee dichtbundels en werd poëzie van hem in diverse bloemlezingen opgenomen.
Gedurende de tien jaar van het bestaan was hij de vaste huiscolumnist van het literaire podium ‘Niet Direct’ (2008-2018). Hij schreef honderden columns voor diverse kranten en bladen, andere literaire podia en L1

cultuurcafé. In 2011 werd een deel daarvan gebundeld onder de titel ‘Op de Korrel’.
Zijn culturele activiteiten zijn, net als zijn werk als redacteur/journalist tegenwoordig ondergebracht binnen zijn eigen tekstbureau.
Hij is een graag geziene gast op poëziepodia in heel Nederland en vandaag verheugen wij ons op zijn column in ons Cultureel Café.

 


Meity Völke

Uit maar liefst 7100 gedichten kwam dat van haar als

winnende uit de bus.
De jury roemt het winnende gedicht vanwege de mooie

cadans, klanken en schrijfstijl. “Het is ook raadselachtig, claustrofobisch, en benauwend…intrigerend, vol sterke beelden. Het loopt soepel - ook door het spel van de klinkers…”. En dus wint de Roermondse Meity Völke de Turingprijs: de meest prestigieuze poëziewedstrijd van Nederland en Vlaanderen.
Meity Völke houdt van het spelen met letters en klanken, van muzikale poëzie. Vandaag in ons Café maken we kennis met haar.


Antoine Bongers

Antoine Bongers bakt brood, en gebak. Ook bereidt hij ijs.

Niks bijzonders tot nog toe. Zelfs niet als we daar aan toevoegen dat Antoine een groot muziekliefhebber is.
Maar Antoine is ook een amateur fotograaf, en in 2010 kwam hij er achter dat zijn ware passie ligt in de combinatie van muziek en fotografie.
Sindsdien maakt Antoine Bongers fantastische foto’s.
Foto’s die een verhaal vertellen, stilstaande beelden die muziek maken, momentopnamen waar de passie vanaf spat.
Een bescheiden bakker en ijsbereider die al vele muzikale grootheden voor zijn lens kreeg en hen vereeuwigde op een niet alledaagse manier. Hoe doet hij dat toch? Hoor zijn verhaal, maar bovenal: zie zijn passie! 

www.antoinebongers.nl